Hjem » Om Studentergården

Om Studentergården

Studentergården er et kollegium for studerende ved længerevarende kandidatuddannelser. Det sociale vægtes højt på Studentergården, hvor der er madklub på alle køkkener, et utal af sociale arrangementer samt et væld af festlige højtideligheder. Beboerne forventes at deltage aktivt i livet på Gården gennem sociale og kulturelle aktiviteter, udvalgsarbejde m.v. Grundstenen til Studentergården blev lagt af Kong Christian X tilbage i 1922, og året efter stod kollegiet færdigt. Siden da er der blevet fremmanet en lang række traditioner, der stadig holdes i live. Det ses især ved de årlige fester, hvor der synges sange om livet omkring gårdhavens prægtige og karismatiske kastanjetræer. Kollegiet har 130 enkeltværelser. Værelserne varierer i størrelse fra 12 til 27 kvadratmeter, hvor langt de fleste værelser er på 16-17 kvadratmeter. Hvert værelse har en håndvask, mens køkken, bad og toilet er fælles. Studentergården består af i alt 11 gange, hvor der på hver er 10-12 værelser. Gangene har hver deres navn, særpræg og traditioner. Det koster 2300 kr. om måneden at bo på Studentergården. (Depositum er 2 måneders husleje). Huslejen inkluderer el, vand, varme og internet. Man betaler desuden 50-100 kr. om måneden til køkkenet, der dækker fællesudgifter som aviser, krydderier og andre fællesting.

Historie
Det spæde spadestik til Studentergården blev taget ved Kong Christian X, da han d. 2. februar lagde grundstenen. Selve kollegiet – som er tegnet af arkitekten Martin Borch – blev indviet d. 15. oktober 1923. I 1944 var Studentergården en af de bygninger, der blev bombet under den såkaldte schalburtage, som var tyskernes hævnaktion på modstandsbevægelsen. En plade til minde om de gårdboere, der faldt under 2. verdenskrig, blev opsat i Gårdens murværk.
Hvor gården førhen kun var bosat af mænd blev det i 1971 også muligt for kvinderne at bo på Studentergården. I samme åndedrag blev betegnelsen alumneforeningen Gårdbrodersamfundet ændret til Gårdboersamfundet. Studentergården kommer med på noderne i 1997, da der installeres computernetværk mellem alle værelser, så gårdboerne nu kan gå på internettet. Og året efter – i 1998 – fejrer Studentergården sit 75 års jubilæum. I 2018 fejrer Studentergården 95-års fødselsdagen og næste gang at kollegiet fylder rundt, har det eksisteret i intet mindre end 100 år.

Faciliteter
På Studentergården er det muligt at finde faciliteter til fritid- og studieaktiviteter, som hver især bliver varetaget af en embedsmand eller -kvinde. Udover nedenstående er det også muligt at låne lysbilledefremviser, mikroskop, diverse spil og penge af Lånekassen. 

Haven

Noget af det nye som beriger livet på Studentergaarden, er vores dejlige nye have støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Københavns Kommune.

Den har afløst vores famøse tennisbane, som var en af Københavns eneste private baner, men nu er der mere plads til solbadning, kongespil og hvad der ellers kan findes på af dejlige aktiviteter. Der er endda kommet højbede og et drivhus!



Til fritid
– Festsal
– Dejlig have
– Hyggeligt gårdmiljø med kastanietræer, flagstang og pergola med grill
– Bordtennisrum, bordfodbold, dart og billard
– Cykelkælder med cykelværksted
– Musikrum
– Egen købmandsbutik, Porteren
– Café
– Værksted og hobbyrum
– Tennisbane og fitnessrum (bedre kendt som Bøfkælderen)
– Vinkælder
– Ølbrygning 

Til studierne
– Netværk – adgang til internettet
– Fælles printere og scanner
– Studierum og bibliotek 

Til praktiske formål
– Festkøkken med opvaskemaskine og en stor ovn
– Genbrugsrum, hvor vinflasker, andet glas, brugte batterier, lavenergipærer, kasseret maling m.v. opmagasineres og senere hentes
– Loftrum til opbevaring af ejendele og orlovsrum
– Postrum
– Vaske- og tørrerum
– Skab og reol til dit værelse. Du behøver altså ikke købe nye møbler, når du flytter ind.

[wp_mapit_map id=”239″]